0181 412 004

Katten

De kat is enorm populair: maar liefst 2.6 miljoen katten worden in Nederland als huisdier gehouden. We zien dan ook dagelijks de nodige katten op de praktijk. Wist u dat wij een apart wachtkamer gedeelte hebben voor katten? Dit vermindert de stress voor een bezoek aan de dierenarts. Hieronder ziet u de meest voorkomende redenen voor een katteneigenaar om de dierenarts te bezoeken.

Vaccinaties

De basisvaccinatie voor de kat bestaat uit een enting tegen kattenziekte (panleukopenie) en niesziekte (herpes- en calicivirus). Kittens worden normaliter op een leeftijd van 9 en 12 weken gevaccineerd. Voor moederloze kittens kan het verstandig zijn om al met 6 weken voor het eerst te vaccineren. De 12 weken enting is een zogenoemde “boosterenting” die zorgt voor een optimale werking van het vaccin. Volwassen katten worden eens per jaar gevaccineerd tegen niesziekte en eens per 3 jaar tegen kattenziekte. Deze vaccinatie vindt plaats tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole, waarbij de kat ook onderzocht en beluisterd wordt.

Katten die naar het buitenland reizen of af en toe in een pension verblijven hebben meestal extra vaccinaties nodig. Voor het buitenland is een Rabiësvaccinatie (tegen hondsdolheid) verplicht en veel pensions vragen om een vaccinatie tegen Bordetella (besmettelijke hoest). Deze entingen moeten enige weken voor vertrek worden toegediend.

Het is in principe mogelijk om katten te titreren en zo te bepalen of een vaccinatie al nodig is, maar in de praktijk blijkt dat de niesziekte enting eigenlijk altijd na een jaar herhaald moet worden om voldoende bescherming te bieden.

Chippen

De identificatiechip is voor de kat niet verplicht, maar toch zeker een aanrader! Een groot deel van de vermiste katten met een identificatiechip wordt uiteindelijk gevonden en weer herenigd met de eigenaar. Als wij uw kat voorzien van een chip, dan zorgen wij ook voor de registratie bij een databank. U krijgt hiervan per mail een bevestiging. Zorg ervoor dat uw gegevens up-to-date zijn. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om jaarlijks voor de vakantieperiode te controleren of adres en telefoonnummers nog juist zijn.

Bestrijden van parasieten

Katten dienen met enige regelmaat te worden behandeld tegen parasieten. Kittens worden via de moedermelk besmet met spoelwormen. Om die reden adviseren wij om kittens die bij hun moeder drinken elke 2 weken te ontwormen en daarna eens per maand tot ze een half jaar zijn. Het ontwormingsadvies voor volwassen katten is enigszins afhankelijk van de leefwijze en voeding van de kat. Vlooien en teken zien we tegenwoordig helaas vrijwel het hele jaar door. Wij hebben een breed assortiment vlooien- en wormenbestrijdingsmiddelen, die ieder hun eigen voordelen hebben. Vraag onze assistenten naar het meest geschikte product voor uw kat.

Gebitsbehandeling

Gebitsproblemen komen regelmatig voor bij de kat, soms al op jonge leeftijd. Helaas worden deze problemen vaak pas laat opgemerkt, als het tandvlees al ernstig ontstoken is en er mogelijk tanden en kiezen verloren zijn gegaan. Dit is een pijnlijk proces voor de kat en de bacteriën die vrijkomen bij ontstekingen in de bek van de kat kunnen ook elders in het lichaam voor problemen zorgen. Tandheelkundige zorg voor uw kat is dus zeker geen overbodige luxe.

Een gebitsreiniging is de standaardbehandeling voor beginnend tandsteen en tandvleesontsteking. De behandeling bestaat uit een uitgebreide inspectie van het gebit, handmatig en ultrasoon verwijderen van al het tandsteen, gevolgd door het polijsten van het gebit om de terugkeer van aanslag te vertragen.

Onze praktijk beschikt behalve over een dentaal röntgenapparaat en professionele tandheelkundige unit ook over dierenartsen en assistenten die zich hebben gespecialiseerd in tandheelkunde bij dieren.

De volgende symptomen kunnen wijzen op gebitsproblemen bij uw kat:

  • Rood tandvlees
  • Gemakkelijk bloedend tandvlees
  • Slechte adem
  • Bruine aanslag op tanden/kiezen
  • Speekselen
  • Losse tanden/kiezen
  • Eénzijdig kauwen

Heeft uw kat een of meerdere van deze klachten? Neem dan contact met ons op voor behandeling en advies.

Castratie/sterilisatie

Katten worden gemiddeld rond de leeftijd van 6 tot 10 maanden geslachtsrijp. De poes zal met tussenpozen van 3 tot 6 weken telkens een paar dagen krols worden en is dan meestal erg aanhankelijk en spraakzaam. De geslachtsrijpe kater zal zijn territorium afbakenen door sterk ruikende urine te sproeien en te vechten met katers in de buurt. Een nestje kan erg leuk zijn, maar een poes die op straat wordt gedekt kan daardoor besmet raken met bijvoorbeeld kattenaids (FIV). Hetzelfde geldt voor katers die via vechtwonden besmet kunnen worden. Het is daarom aan te raden om uw kat al voordat deze vruchtbaar wordt te laten castreren en hem/haar tot die tijd binnen te houden. Bij het castreren van een kater worden de testikels verwijderd. Een kater kan nog wel tot 6 weken na de castratie vruchtbaar blijven. Bij de poes verwijderen we de eierstokken en indien nodig ook de baarmoeder. Dit heeft voor de gezondheid van de poes ook voordelen. Het verkleint namelijk de kans op melkkliertumoren en baarmoederontsteking.

Na de castratie of sterilisatie verandert de hormoonhuishouding van de kat en neemt de energiebehoefte af. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden met de voeding die u de kat geeft. Het is voor zowel kat als eigenaar meestal niet prettig om minder voer te verstrekken. Een speciaal voer voor de gesteriliseerde kat bevat minder energie, waardoor u de gebruikelijke hoeveelheid kunt blijven geven.