0181 412 004

Chirurgie

Castratie van de hengst

Wij maken een afspraak voor castratie graag minimaal een aantal dagen van tevoren. Castreren doen wij in een ruime, schoon opgestrooide stalbox of als het weer het toe laat in de weide. Wij doen dit altijd bij het liggende dier volgens de halfbedekte methode. De volgende items hebben wij nodig tijdens de castratie en kunt u alvast klaarzetten:

  • Twee schone emmers met lauw water
  • Een lege emmer
  • Een tafeltje
  • Twee handdoeken

Welk seizoen is het beste om mijn hengst te castreren?

Bij voorkeur castreren wij een hengst in het voorjaar of najaar. Dit i.v.m. minder vliegen en omdat het beter is om de hengst direct na castratie minimaal een week weidegang te geven.

Hoe oud moet mijn hengst zijn voor castratie?

De beste leeftijd om een hengst te castreren is als hij een jaar is. Bij jongere hengsten zijn soms een of allebei de testikels nog niet ingedaald; de dierenarts controleert dit altijd voor de castratie. Bij hengsten ouder dan 3 jaar adviseren wij om naar een kliniek te gaan, aangezien de kans op complicaties bij deze dieren veel groter is.

Hoe gaat de castratie in zijn werk?

Bij een castratie komen wij altijd met z’n tweeën; twee dierenartsen of een dierenarts en een assistent. Dit is nodig om de castratie soepel en vlot te laten verlopen. De hengst wordt door middel van injecties volledig onder narcose gebracht en zal gaan liggen. Dit zorgt er voor dat wij hygiënisch en efficiënt kunnen werken. Na een lokale verdoving wordt de balzak ingesneden en de zaadstrengen gekneusd. De zaadstrengen worden afgebonden en de testikels verwijderd. Een groot voordeel van de halfbedekte methode is dat er geen opening ontstaat naar de buikholte, waardoor het risico op complicaties zeer klein wordt. De balzak wordt niet gehecht; het wondvocht moet weg kunnen lopen om ernstige zwelling te voorkomen. De dierenarts zorgt voor begeleiding bij het wakker worden totdat het paard weer zelfstandig kan staan.

Welke nazorg kan ik geven en waar moet ik op letten na de castratie?

Het is het beste om de wond schoon en droog te houden, dus niet afspoelen met water. Gecastreerde paarden hebben beweging nodig, daarom is het raadzaam om een week weidegang te geven of een aantal keer per dag te gaan stappen. Er mag nog enige tijd wondvocht of bloed uit de castratiewond lopen, maar slechts druppels. Bij continue snelle druppels of uitstromend bloed dient u direct de dierenarts te bellen. De balzak kan enigszins gaan zwellen. Ook dit mag, maar moet niet zo erg zijn dat het paard niet meer wil bewegen. Als de zwelling meer is of u daar aan twijfelt, is het raadzaam om ons te bellen voor advies of om langs te komen. Verder kunt u de temperatuur van uw paard in de gaten houden. Deze mag niet hoger worden dan 38.0 ⁰C.

Let op: een gecastreerde ruin is nog tot ongeveer 6 weken vruchtbaar na de castratie!

Chirurgische ingrepen

Er zijn verschillende operaties die op stal uitgevoerd kunnen worden. Dit kunnen kleine ingrepen zijn zoals het dichtzetten van een fokmerrie, het hechten van net ontstane wonden of het verwijderen van kleine bultjes. Al deze ingrepen vereisen hun eigen aanpak. Zo zullen veel kleine operaties bij het staande paard uitgevoerd kunnen worden, en iets uitgebreidere ingrepen bij het liggende paard onder narcose. Wij zullen van te voren alles met u doorspreken en overleggen wat de mogelijkheden zijn.

Wondbehandeling

Het gebeurt met regelmaat dat paarden kleine of grotere verwondingen oplopen. Bij meer dan een schaafwond is het verstandig om met ons te overleggen. Een verse wond (enkele uren oud) kan namelijk nog gehecht worden, oudere wonden niet. Het hechten levert een veel mooier resultaat op met minder littekenvorming.

Wat kun je doen voordat de dierenarts er is?

Het allerbelangrijkste: blijf zelf rustig. Een paard zal dan zelf ook minder in paniek raken. Als dit wel gebeurt, probeer het paard dan te kalmeren. Bekijk de wond aandachtig. Is de wond vies? Maak het dan eerst schoon. Schoon leidingwater heeft dan de voorkeur. Spoel hiermee de wond overvloedig, probeer de wond zo min mogelijk met de handen aan te raken. Als de wond meer bloed dan alleen druppelend, probeer dit dan te stelpen door een schone, vochtige doek tegen de wond te houden, of als dat mogelijk is de wond te verbinden totdat de dierenarts er is.

Welke nazorg kan ik geven?

Er zijn verschillende wondzalven verkrijgbaar om de wondgenezing te ondersteunen. Elke wondzalf stimuleert een andere fase van de wondgenezing, waardoor geen van allen tijdens de hele nazorg te gebruiken zijn. Hiervoor kunt u het beste met ons overleggen. Afhankelijk van het soort verwonding zal advies gegeven worden over verbandwissels en wanneer eventuele hechtingen verwijderd kunnen worden. Het is belangrijk om de temperatuur van het paard de eerste dagen goed in de gaten te houden, deze mag niet boven de 38.0 ⁰C uitkomen.